Τενοντίτιδα υπερακανθίου

Η τενοντίτιδα του υπερακανθίου είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα του ώμου. Ο λόγος που δημιουργείται είναι ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία ωμοπλάτης – βραχίονα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τραυματίζεται ο τένοντας.
Η πάθηση εμφανίζεται με έντονο πόνο στην περιοχή του ώμου και περιορισμό εύρους κίνησης. Ο ασθενής δεν μπορεί να σηκώσει το χέρι πάνω από το ύψος του ώμου. Επίσης παρατηρείται φλεγμονή όχι μόνο στον τένοντα αλλά και στους μύες που κινούν την άρθρωση.
Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενδοαρθρικές εγχύσεις και φυσικοθεραπεία.
Δυστυχώς η πλειοψηφία των ασθενών δεν υπόκεινται σε ολοκληρωμένη θεραπεία κάνοντας μόνο εγχύσεις, “θεραπεύοντας” έτσι το σύμπτωμα και όχι το αίτιο που είναι η κακή συνεργασία βραχίονα – ωμοπλάτης.
Η φλεγμονή επίσης στους μύες παραμένει. Έτσι ο ασθενής υποτροπιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η φυσικοθεραπεία με κρουστικό υπέρηχο αντί για τα συμβατικά μηχανήματα (διαθερμίες, υπέρηχοι, tens, laser) έχει θεαματικά αποτελέσματα αφού ο ασθενής μπορεί να θεραπευτεί μέσα σε 5-7 συνεδρίες.

Η θεραπεία έχει δύο φάσεις.

– Η πρώτη αφορά την εξάλλειψη του πόνου και της φλεγμονής.
– Η δεύτερη φάση αφορά την εκμάθηση συγκεκριμένων εξατομικευμένων ασκήσεων – διαστάσεων ανάλογα με τις προσβεβλημένες δομές, που έχουν ως στόχο την καλύτερη συνεργασία ωμοπλάτης – βραχίονα.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα μας: Κρουστικός Υπέρηχος & Trigger Ponts – Η κρυφή παθολογία πίσω από τις μυοσκελετικές παθήσεις.