άκανθα πτέρνας

Η άκανθα πτέρνας είναι μία από τις παθήσεις που ταλαιπωρούν πολύ τους ασθενείς. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει μια σύγχυση γιατί θεωρείται ως μείζον πρόβλημα η ύπαρξη της άκανθας.
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με άκανθα πτέρνας οι οποίοι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα (τυχαίο εύρημα σε μια ακτινογραφία που έγινε για άλλο λόγο) καθώς και ασθενείς που περιγράφουν τον πόνο τους σα να έχουν άκανθα ενώ η ακτινογραφία τους είναι φυσιολογική!!
Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι η φλεγμονή που υπάρχει γύρω από την άκανθα ή σε παρακείμενες δομές.
Οι εγχύσεις κορτιζόνης και τα ορθωτικά πέλματα βοηθούν ένα μικρό ποσοστό ασθενών. Έτσι ο ασθενής συνεχίζει να πονά για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται δευτερεύουσες παθήσεις όπως μεταταρσαλγία και τενοντίτιδα οπίσθιου κνημιαίου λόγω μη φυσιολογικού κύκλου βάδισης και να κάνει δυσκολότερη την αποκατάστασή τους.
Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στα πρώτα βήματα μετά το πρωινό ξύπνημα, ο οποίος μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να χειροτερέψει στο τέλος μιας ιδιαίτερα απαιτητικής μέρας.
Η θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο έχει θεαματικά αποτελέσματα όταν έχει ως στόχο να εξαλείψει τη φλεγμονή και όχι να καταστρέψει την άκανθα (για λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω) μέσα σε 6 περίπου συνεδρίες.
Εάν όμως ο ασθενής πονά και έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από 6 μήνες ίσως χρειαστεί να κάνει ένα δεύτερο κύκλο θεραπειών μετά από 4 μήνες.

Close Menu