Σπονδυλόλυση

Η σπονδυλόλυση είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται λύση της συνέχειας του ισθμού του σπονδυλικού τόξου (η περιοχή μεταξύ της άνω και κάτω αρθρικής απόφυσης του σπονδύλου). Συνήθως εντοπίζεται στον Ο4 και συχνότερα στον Ο5 σπόνδυλο.
Λόγω της λύσης ο σπόνδυλος χωρίζεται σε πρόσθιο και οπίσθιο τμήμα χωρίς ωστόσο να υπάρχει μετατόπιση μεταξύ των δύο τμημάτων παρά μόνο ένα μικρό κενό (έλλειμμα) που συνήθως καλύπτεται από ινοχόνδρινο ιστό.
Προδιαθετικοί παράγοντες μπορεί να θεωρηθούν η αυξημένη οσφυϊκή λόρδωση καθώς και η ύπαρξη συγγενών διαταραχών (π.χ. υποπλαστικός ισθμός).
Η πάθηση συνήθως αφορά νεαρούς αθλητές 10-15 ετών που ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν υπερέκταση της οσφυϊκής μοίρας (π.χ. βόλεϊ, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ενόργανη γυμναστική κλπ.). Η συνεχής καταπόνηση λόγω επαναλαμβανόμενης υπερέκτασης της οσφυϊκής μοίρας και η κακή τεχνική οδηγούν τελικά σε κάταγμα κόπωσης στον ισθμό του σπονδύλου.
Η σπονδυλόλυση δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη συμπτωματολογία πέρα από μία ήπια μακροχρόνια οσφυαλγία και για το λόγο αυτό η πάθηση μπορεί να ξεφύγει της πρώιμης διάγνωσης.
Η αποκατάσταση είναι συντηρητική και περιλαμβάνει αποφυγή ορισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων, διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας, τοποθέτηση ορθοπαιδικής ζώνης ή κηδεμόνα καθώς και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας.
Η κινησιοθεραπεία είναι το σημαντικότερο κομμάτι της αποκατάστασης, αφού ο ασθενής θα πρέπει να διορθώσει τη στάση του καθώς και τα παθολογικά πρότυπα κίνησης, ώστε να σταθεροποιηθεί το ισθμικό κάταγμα.
Στο φυσικοθεραπευτήριό μας είμαστε εξειδικευμένοι στην αποκατάσταση παθήσεων σπονδυλικής στήλης. Ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται τουλάχιστον για 6 μήνες.
Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος επιτρέπεται η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας: Σπονδυλολίσθηση