Οσφυαλγία - Ισχιαλγία

Εξ ορισμού η οσφυαλγία και η ισχιαλγία αποτελούν σύμπτωμα πολλών παθήσεων και όχι συγκεκριμένη πάθηση (Dreisinger and Nelson 1996).
Ο πόνος στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης καθώς και πόνος κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου οφείλεται σε παθήσεις, όπως σε κοίλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, σε σπονδυλο-ολίσθηση, σε οστεοχονδρίτιδα Scheucermann, σε ύπαρξη μυοπεριτοναϊκών σημείων πυροδότησης των μυών που κινούν τη σπονδυλική στήλη, σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα και σε σπονδυλοαρθρίτιδα. Όλες οι παραπάνω παθήσεις δημιουργούνται λόγω ελλειπούς συνεργασίας των μυών.
Κάποιοι μύες αδρανούν και κάποιοι είναι ανελαστικοί. Συνεπώς το πλήθος των παθήσεων της οσφυικής μοίρας είναι μηχανικής αιτιολογίας.
Βέβαια υπάρχουν φλεγμονώδεις παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, μεταβολικά νοσήματα όπως οστεοπόρωση, νόσος Paget και εδώ τον πρωταρχικό λόγο έχει η φαρμακευτική θεραπεία και μετά η διόρθωση των μυικών προβλημάτων.
Τέλος υπάρχουν και παθήσεις που δεν παίρνουν φυσικοθεραπεία όπως νεοπλάσματα και μικροβιακές φλεγμονές.
Η θεραπεία χωρίζεται σε δύο μέρη.
Το πρώτο αφορά τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στις προσβεβλημένες δομές.
Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι η κινησιοθεραπεία. Ο ασθενής μέσα από αξιολόγηση εκτελεί το εξατομικευμένο πρόγραμμα για τουλάχιστον τρεις μήνες.