Σπονδυλολίσθηση

Η σπονδυλολίσθηση είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία ένας σπόνδυλος ολισθαίνει και μετατοπίζεται προς τα εμπρός.
Στην καθημερινότητα όταν αναφερόμαστε με τον όρο σπονδυλολίσθηση εννοούμε την ισθμική σπονδυλολίσθηση η οποία προκαλείται λόγω μακροχρόνιας καταπόνησης.
Συνήθως προϋπάρχει σπονδυλόλυση η οποία δεν έχει διαγνωστεί ή δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά.
Η ολίσθηση εντοπίζεται στον Ο4 και Ο5 σπόνδυλο και αφορά νεαρούς αθλητές 10-15 ετών που ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν υπερέκταση της οσφυϊκής μοίρας (π.χ. βόλεϊ, ενόργανη γυμναστική, μπάσκετ, κτλ).
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το ποσοστό ολίσθησης (βαθμός ολίσθησης).
Ο ασθενής έχει μια συνεχή οσφυαλγία η οποία επιτείνεται μετά από αθλητικές δραστηριότητες, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και ισχιαλγία.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αποφυγή ορισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων, διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας, τοποθέτηση ορθοπαιδικού κηδεμόνα, ώστε να μειωθεί η οσφυϊκή λόρδωση, αντιφλεγμονώδη, καθώς και ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας.
Η κινησιοθεραπεία είναι το σημαντικότερο μέρος της αποκατάστασης αφού η μείωση της οσφυϊκής λόρδωσης και η διόρθωση της στάσης αποφορτίζουν τους σπονδύλους που έχουν τραυματιστεί.
Ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται με τακτικό ακτινολογικό έλεγχο μέχρι την ενηλικίωσή του.

Στο φυσικοθεραπευτήριό μας είμαστε εξειδικευμένοι στην δημιουργία προγραμμάτων αποκατάστασης υψηλής επιλεκτικότητας κινήσεων.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας: Σπονδυλόλυση