Η νόσος του κινητικού νευρώνα είναι γνωστή και με τις ονομασίες πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, νόσος του Charcot και σύνδρομο Lou Chering.

Η μέση ηλικία έναρξης της νόσου είναι τα 55 έτη (+/- 5 χρόνια) με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες.

Η ακριβής αιτιολογία εκδήλωσης παραμένει άγνωστη. Κύριες αιτίες θεωρούνται γενετικοί παράγοντες (οικογενής μορφή), η ακραία σωματική καταπόνηση (ιδιαίτερα σε βετεράνους αθλητές που έκαναν χρήση αναβολικών / ντόπινγκ) καθώς και ιογενείς παράγοντες στα πλαίσια μιας καθυστερημένης και μη φυσιολογικής – αυτοάνοσης αντίδρασης σε κάποιον ιό.

Η νόσος του κινητικού νευρώνα είναι μία εκφυλιστική νόσος η οποία επηρεάζει τόσο τον ανώτερο κεντρικό όσο και τον κατώτερο περιφερικό νευρώνα των κινητικών νευρικών οδών (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Η νόσος μπορεί να προσβάλει τον ανώτερο και κατώτερο νευρώνα ξεχωριστά αλλά και ταυτόχρονα.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μεγάλη ατομική ποικιλομορφία στην εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Κυρίως παρατηρούνται κινητικές διαταραχές οι οποίες παρουσιάζουν τάσεις συνεχούς προοδευτικής επιδείνωσης, ενώ δεν παρατηρούνται αισθητικές και γνωστικές διαταραχές (άνοια, προβλήματα αντίληψης – μνήμης).

Η διαχείριση της νόσου περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία με στόχο την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Λόγω της τεράστιας ατομικής ποικιλομορφίας, η φυσικοθεραπεία είναι διαφορετική για κάθε ασθενή, ενώ ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της νόσου πρέπει να τείθονται ρεαλιστικοί εξατομικευμένοι στόχοι. Συνθήκες, όπως η σπαστικότητα, η αδυναμία, η κόπωση, η παράλυση, η κακή ισορροπία, αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του ασθενή.

Στο τελικό στάδιο της νόσου, η ολική εξάρτηση των ασθενών από τη φροντίδα τρίτων ατόμων είναι τελικά αναπόφευκτη.

Το φυσικοθεραπευτήριο υποστηρίζει και την κατ’ οίκον αποκατάσταση σε ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με στόχο την βελτίωση ή τη διαχείριση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ