Οστεοαρθρίτιδα ΓΟΝΑΤΟΣ

Ο όρος οστεοαρθρίτιδα είναι ένας ατυχής όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την προοδευτική εκφύλιση μιας άρθρωσης. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εκφύλιση μόνο των οστών αλλά και άλλων παρακείμενων δομών. Ο όρος μυοαρθροπάθεια (Palla 1998) περιγράφει ακριβώς την πάθηση η οποία προκαλεί εκφύλιση όχι μόνο του αρθρικού χόνδρου και του υποχόνδριου οστού αλλά και των μυών μιας άρθρωσης. Ο όρος όμως οστεοαρθρίτιδα είναι τόσο καλά εγκατεστημένος που είναι απίθανο να αλλάξει.

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως το γυναικείο φύλλο μετά τα 45 έτη και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις αρθρώσεις των ισχίων και των γονάτων λόγω των μεγαλύτερων φορτίων που δέχονται. Διακρίνεται σε πρωτοπαθήιδιοπαθή (αγνώστου αιτιολογίας) και δευτεροπαθήεπίκτητη μετά από τραυματισμό, κάταγμα ή χειρουργείο. Η πάθηση επίσης εμφανίζει περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.
Στις περιόδους έξαρσης παρατηρείται αιφνίδιος έντονος διαξιφιστικός πόνος (σουβλιά) ακόμη και κατά την ανάπαυση ή και κατά την διάρκεια του ύπνου, καθώς και αιφνίδιος περιορισμός εύρους κίνησης.
Η συντηρητική θεραπεία γίνεται με αντιφλεγμονώδη αγωγή, με ενδοαρθρικές εγχύσεις, με συμπληρώματα διατροφής (χονδροϊτίνη – γλουκοζαμίνη) και φυσικοθεραπεία.

Δυστυχώς η πλειοψηφία των ασθενών δεν υπόκεινται στην ολοκληρωμένη συντηρητική θεραπεία διότι εκτελούν μόνο την φαρμακευτική αγωγή και τις ενδοαρθρικές εγχύσεις.
Έτσι ο ασθενής συνεχίζει να πονά αφού δεν έχει βελτιώσει την δύναμη και την ελαστικότητα στις αρθρώσεις, ενώ τα μϋοπεριτοναϊκά σημεία πυροδότησης πόνου παραμένουν σε έξαρση (trigger points).
Η αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας χωρίζεται σε δύο φάσεις.

– Στην πρώτη φάση η φυσικοθεραπεία μέσω εξειδικευμένων τεχνικών και μηχανημάτων έχει στόχο τη μείωση του πόνου και την προαγωγή της επούλωσης στις προσβεβλημένες δομές.
– Στη δεύτερη φάση ο ασθενής μετά από ενδελεχή αξιολόγηση εκτελεί το εξατομικευμένο πρόγραμμα της θεραπευτικής άσκησης. Έτσι οι αρθρώσεις αποφορτίζονται και η οστεοαρθρίτιδα αναχαιτίζεται.

Βέβαια όταν η οστεοαρθρίτιδα έχει φτάσει στο τελικό στάδιο, η μόνη λύση είναι το χειρουργείο. Η προσέγγιση της θεραπευτικής άσκησης στο φυσικοθεραπευτήριό μας, γίνεται με τη μέθοδο clinical pilates fisios.

Διαβάστε επίσης την ενότητα με θέμα Θεραπευτική Άσκηση / Clinical Pilates Fisios καθώς και το άρθρο με θέμα Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας μετά από ολική αρθροπλαστική.