Trigger points

Η θεραπεία του νευρο-μυοσκελετικού συστήματος είναι μια πολύπλοκη υπόθεση επειδή ο μυϊκός ιστός εμπλέκεται σε όλες τις αρθρικές παθήσεις και τις περιφερικές νευροπάθειες. Όταν ερεθιστεί μπορεί να εμφανίσει παθολογικές καταστάσεις όπως μυϊκό σπασμό, αύξηση του μυϊκού τόνου καθώς και συνεχόμενη/αδιάκοπη σύσπαση ορισμένων μυϊκών ινών ενός μυός (trigger point).

Ουσιαστικά το trigger point (μυοπεριτοναϊκό σημείο πυροδότησης πόνου) είναι μια σφιχτή μυϊκή ίνα ενός μυός που βρίσκεται σε συνεχή σύσπαση και κατά τη διάρκεια της ψηλάφησης όταν συμπιέζεται αναπαράγει πόνο καθώς και τα κλινικά συμπτώματα του ασθενή.

Μπορεί να δημιουργηθεί ή να πυροδοτηθεί μετά από έναν οξύ τραυματισμό (π.χ. θλάση, ρήξη, διάστρεμμα), σε μια χρόνια πάθηση (αρθρίτιδα, οσφυο-ισχιαλγία, κτλ.) ως αποτέλεσμα προσαρμογής στον πόνο, λόγω κακής στάσης (π.χ. κύφωση, υπερλόρδωση, ευθειασμός) μετά από μυϊκή καταπόνηση λόγω έναρξης καινούριων δραστηριοτήτων (π.χ. βάδιση, τρέξιμο, γυμναστική), καθώς και από μεταβολικές δυσλειτουργίες.

Συχνά τα trigger points μιμούνται τη συμπτωματολογία παθήσεων με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν της διάγνωσης κάνοντας δύσκολη την αποκατάσταση αφού ο ασθενής ταλαιπωρείται για μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Η θεραπεία των trigger points γίνεται σε 2 φάσεις:

• Η πρώτη αφορά την εκτόνωση της συμπτωματολογίας και μπορεί να γίνει μόνο με εξειδικευμένες διά χειρός τεχνικές, με ξηρή βελόνα και με εστιακό κρουστικό υπέρηχο (focused shockwave). Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η φαρμακευτική αγωγή και οι εγχύσεις συχνά αποτυγχάνουν να επιλύσουν το πρόβλημα.

• Στη δεύτερη
και σημαντικότερη φάση ο ασθενής μετά από ενδελεχή αξιολόγηση, εκπαιδεύεται σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας που έχει στόχο τη διόρθωση της στάσης του καθώς και στην αναχαίτηση των παθολογικών του κινητικών του προτύπων.

Η θεραπεία των trigger point πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές και ιατρούς, αφού ο θεραπευτής θα πρέπει να διακρίνει το παθολογικό-ενεργό από το λανθάνων-ανενεργό trigger point καθώς και την παθολογία με την οποία σχετίζονται.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας: Κρουστικός υπέρηχος