Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Η επικονδυλίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση του αγκώνα. Οφείλεται σε υπέρχρηση ή υπερφόρτιση των μυών που εκτείνουν τον καρπό.

Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν ότι ο πόνος εμφανίστηκε μετά από άρση βάρους ή μετά από δραστηριότητες, όπως βάψιμο, σκούπισμα κτλ. ή μετά από αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν έντονη και επαναλαμβανόμενη υπερέκταση του καρπού, όπως π.χ. το τένις (tennis elbow).

Η πάθηση εκδηλώνεται από το 30ό έως το 60ό έτος. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι πόνος στην εξωτερική επιφάνεια του αγκώνα που χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, πρωινή δυσκαμψία και δυσαισθησία (τσιμπήματα).

Η θεραπεία εξαρτάται από το βαθμό και τη χρονιότητα της πάθησης. Ασθενείς που εξετάζονται αμέσως μετά την εκδήλωση των ενοχλημάτων, ανταποκρίνονται πολύ καλά στις συμβατικές θεραπείες.

Αντίθετα, εάν ο ασθενής πονά για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από τρεις μήνες), η επικονδυλίτιδα γίνεται μια παθολογική κατάσταση που επιμένει και αποκαρδιώνει τόσο τον ασθενή, όσο και τον θεραπευτή (ιατρός-φυσικοθεραπευτής) όταν ακολουθούν τις συμβατικές θεραπείες, όπως τοπικές εγχύσεις και κλασική φυσικοθεραπεία.

Την οριστική λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει η θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο σε 6 περίπου συνεδρίες.

Η ίδια θεραπευτική προσέγγιση γίνεται και για την παρατροχυλίτιδα (Golfer’s elbow).