Τενοντίτιδα επιγονατιδικού

Η τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα ή αλλιώς γόνατο του άλτη, είναι μια από τις συνηθέστερες αθλητικές κακώσεις που παρατηρείται σε αθλητές που εκτελούν επαναλαμβανόμενες αλτικές δραστηριότητες. Συνήθως υπάρχει ευαισθησία και πόνος στον κάτω πόλο της επιγονατίδας λόγω της απορρόφησης των δυνάμεων-φορτίων κατά τη φάση της προσγείωσης. Επίσης, εκτός από τους αθλητές, τενοντίτιδα επιγονατιδικού μπορεί να παρουσιάσουν και όσοι πάσχουν από επιγονατιδομηριαίο πόνο.

Ο επιγονατιδομηριαίος πόνος εμφανίζεται σε παθολογικές καταστάσεις, όπως χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας, επιγονατιδομηραιαία αρθρίτιδα και εξάρθρημα-υπεξάρθρημα επιγονατίδας, λόγω απόκλισης της επιγονατίδας με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στους εφήβους και στις νεαρές γυναίκες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς παραπονιούνται για πόνο και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως κατά τη διάρκεια της βάδισης, του τρεξίματος ή στο ανέβασμα και κατέβασμα σκαλοπατιών.

Η θεραπεία χωρίζεται σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση πρέπει να μειωθεί η φλεγμονή όχι μόνο στον τένοντα αλλά και σε άλλες προσβεβλημένες δομές.

Στη δεύτερη φάση και σημαντικότερη, ο ασθενής εκτελεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων που έχει ως στόχο τη διόρθωση του προσανατολισμού της επιγονατίδας.

Στο φυσικοθεραπευτήριο με σύγχρονα μηχανήματα και εξειδικευμένες τεχνικές μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την παθολογική κατάσταση σε 5 περίπου συνεδρίες.