Η ρήξη του μηνίσκου είναι η πιο συνηθισμένη κάκωση του γόνατος. Ο λόγος είναι ότι με την πάροδο της ηλικίας, η αιμάτωση περιορίζεται στο περιφερικό έξω τριτημόριο του μηνίσκου με αποτέλεσμα να γίνεται λιγότερο ανθεκτικός.
Επιδημιολογικές έρευνες αναφέρουν ότι μετά τα 40 έτη το 40% του πληθυσμού θα υποστεί ρήξη μηνίσκου, μετά τα 50 έτη το 50%, μετά τα 60 έτη το 60%, μετά τα 70 έτη το 70% και μετά τα 80 έτη το 100% του πληθυσμού. Επομένως η εκφύλιση και η ρήξη του είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης.
Τα συμπτώματα που παρατηρούνται μετά από μία ρήξη είναι πόνος, περιορισμός εύρους κίνησης και οίδημα – το οποίο δίνει αίσθημα αστάθειας στην άρθρωση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο πόνος οφείλεται στην υμενίτιδα και όχι στην κάκωση του μηνίσκου επειδή ο μηνίσκος διαθέτει νεύρωση μόνο στην περιφέρειά του και όχι στο σώμα του.
Η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργική εφόσον υπάρχει αιφνίδιο μπλοκάρισμα (κλείδωμα) της άρθρωσης ή συντηρητική.
Σ’ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τις επιπτώσεις μετά από μηνισκεκτομή όταν δεν υπάρχει μπλοκάρισμα στην άρθρωση. Οι μηνίσκοι φυσιολογικά σταθεροποιούν το γόνατο και απορροφούν τους κραδασμούς κατά τη φόρτιση του σκέλους.
Μετά από μια μηνισκεκτομή οι δυνάμεις συμπίεσης κατανέμονται σε μικρότερη επιφάνεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκφύλιση των αρθρικών χόνδρων και την εμφάνιση πρώιμης οστεοαρθρίτιδας. Επομένως, ένας ασθενής 55 ετών που θα υποβληθεί σε μηνισκεκτομή έχει αυξημένες πιθανότητες να υποβληθεί σε αντικατάσταση της άρθρωσης μετά τα 70 έτη του.
Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε μικρής έκτασης ρήξεις όσο και σε μεγαλύτερης εφόσον δεν υπάρχει μπλοκάρισμα της άρθρωσης.
Η φυσικοθεραπεία σε πρώτη φάση έχει στόχο την εξάλειψη του οιδήματος και του πόνου, καθώς και την αποκατάσταση του εύρους κίνησης, ενώ στη δεύτερη φάση τη βελτίωση της ελαστικότητας και της δύναμης της άρθρωσης, δρώντας προληπτικά στην εμφάνιση πρώιμης οστεοαρθρίτιδας μέσα από εξειδικευμένες τεχνικές και μηχανήματα, σε 6 περίπου συνεδρίες.
Συμπερασματικά η συντηρητική θεραπεία σε ασθενείς άνω των 40 ετών έχει καλύτερα αποτελέσματα εφόσον δεν υπάρχει μπλοκάρισμα σε σχέση με την μηνισκεκτομή.

Διαβάστε επίσης στην ιστοσελίδα μας την ενότητα με θέμα την οστεοαρθρίτιδα

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ