Η ακράτεια ούρων είμαι μια πάθηση που επηρεάζει την ποιότητα ζωής, αφού περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητες εκτός κατοικίας με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται σε απομόνωση και πιθανόν σε κατάθλιψη. Υπάρχουν 4 μορφές ακράτειας ούρων
  1. Η ακράτεια από προσπάθεια: Εμφανίζεται μετά από αύξηση της πίεσης στην κοιλιακή χώρα σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άρση βάρους ή με το γέλιο, το βήχα και το φτέρνισμα.
  2. Η ακράτεια επιτακτικού τύπου: Λόγω ακούσιας σύσπασης της κύστης ο ασθενής εμφανίζει αιφνίδια επιτακτική ανάγκη για ούρηση.
  3. Η ακράτεια μικτού τύπου: Συνυπάρχουν οι δύο παραπάνω μορφές.
  4. Η ακράτεια από υπερ-πλήρωση: Οφείλεται συνήθως σε νευρολογικά αίτια ή σε παθήσεις όπως ο προστάτης. Η κύστη δεν μπορεί να ουρήσει. Είναι πάντα γεμάτη και ξέχειλη από ούρα με αποτέλεσμα μια ελάχιστη προσθήκη ούρων ή μια εξωτερική πίεση που ασκείται στην κύστη να οδηγήσει σε υπερχείλιση των ούρων χωρίς να μπορεί να ελέγξει ο ασθενής.
Η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργική ή συντηρητική. Η συντηρητική θεραπεία ανάλογα τη μορφή της ακράτειας περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, τακτική κένωση της κύστης με καθετήρα, καθώς και ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους με ταυτόχρονη επανεκπαίδευση της κύστης. Η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους μέχρι πρότινος γινόταν μόνο με τις εξειδικευμένες ασκήσεις Kegel. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί ακόμα ένα μέσο που μπορεί να κάνει ακόμα πιο εύκολη την ενδυνάμωση αφού ο ασθενής δεν χρειάζεται να καταβάλει τόσο μεγάλη προσπάθεια. Πρόκειται για την εξωσωματική θεραπεία με τον μαγνητικό διεγέρτη. Ο ασθενής κάθεται σε μια ειδική καρέκλα η οποία παράγει ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που προκαλεί αρκετές συσπάσεις στους μύες του πυελικού εδάφους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ασθενής δεν χρειάζεται να αφαιρέσει τα ρούχα του κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Επίσης ο μαγνητικός διεγέρτης μπορεί να εφαρμοστεί και σε παθήσεις όπως η προστατίτιδα και το χρόνιο πυελικό άλγος. Καλέστε μας για περαιτέρω πληροφορίες.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ